Verden har tillid til
svenskernes euro-nej

Den svenske krone har aldrig været så stærk i år som efter det svenske nej

Svenskerne gav statsministeren, regeringen, EU-partierne, bankerne, økonomerne og alle de store, EU-dyrkende organisationer en øretæve ved folkeafstemningen om euroen. Nej blev der sagt. Selvom alle højt på strå spåede de uhyggeligste penge-følger for landet.

Igen har det vist sig, at folket samlet ved mere om samfundsøkonomi end de, der har magten og de, der lever af at gøre sig kloge på økonomi. Økonomi aldrig har været en egentlig videnskab. Økonomi er videnskabeligt set som litteratur og religion - smag og behag. Derfor går de fleste, der gør sig vigtige af økonomisk viden, i sort tøj for at have noget på.

Men det sorte tøj fik ikke svenskerne til at knæle. De svenske EU-politikere og økonomer står nu afklædt, sådan som det også skete for Bodil Nyboe Andersen, den danske nationalbankdirektør. Hun stod før folkeafstemningen om euroen i Danmark frem med truende spådomme, som aldrig holdt. Det gik stik modsat alle de såkaldt kyndiges spådomme.

Det gentager sig lige nu i Sverige. Den konservative avis Svenska Dagbladet kan fortælle, at den svenske krone i dag er blevet yderligere styrket over for euroen. Bladet skriver, at den krone-svækkelse, "som alle havde regnet med efter Sveriges nej til EMU (euro-møntunionen) i stedet er forvandlet til en krone-styrkelse".

En euro koster nu lige omkring 9 svenske kroner, og det er den laveste pris for euroen overhovedet i år. Svenskerne får altså efter deres nej mere for deres egne penge. Svenska Dagbladet føjer til, at reelt er den svenske krone også styrket i forhold til dollaren. Nu koster dollaren lige omkring 8 svenske kroner. I slutningen af august måtte svenskerne give 8,50 for dollaren.

56,2 procent af svenskerne sagde nej til euroen. Kun 41,8 sagde ja. Det er et sindbillede på et folk, der kan selv. Sveriges politiske lederskab lod sig forvirre af den ny verdensorden efter Yalta-aftalens udløb og Sovjetunionens sammenbrud. Over hals og hovedet solgte de Sveriges selvstændighed og frihed til EU. Nu sætter folket fødderne i jorden for at bremse den politiske afgudsdyrkelse af unionen.

© Poul Erik Søe 18. september 2003

Gengivelse af artikler i enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside