Tyven om natten
Gallup havde skrevet Statsministerens åbningstale som forførerens dagbog

Efterhånden må det kaldes sygeligt. Statsministeren har gjort sig selv til gennemsnittet af hver dags meningsmålinger, og da folketinget åbnede i dag, var det gallup, der havde skrevet talen. Statsministeren bruger igen ordene "Frihed til forskellighed", der grundlæggende har tydningen frihed for mindretal, men hele hans budskab er en omskabelse til et samfund, hvor frihedens ramme er sat af det øjeblikkelige flertal i folkestemningen.

Til overflod var det grinagtigt, da selv statsministerens brud på folkeretten ved at lade Danmark deltage i Irak-krigen, blev forsvaret med hjælp af en meningsmåling, lavet i Bagdad. Hvem i hele verden tror på en meningsmåling fra Iraks hovedstad i kaos under en en besættelse? Fogh gør. Ordene lød:

"For nylig blev der offentliggjort en Gallup-undersøgelse fra Bagdad. Ifølge den mener to tredjedele af byens befolkning, at de seneste måneders problemer har været prisen værd for at slippe af med diktatoren. Og to tredjedele tror, at de om fem år vil have det bedre end før krigen, under Saddam Hussein. Det er kun yderligere en bekræftelse af, at det var en rigtig beslutning at fjerne det gamle, bestialske regime."

Men det var jo overhovedet ikke det mål at fjerne Saddam Hussein, der var den danske regerings, da den støttet selvsagt af dansk Folkeparti gik i krig. Som det endnu engang er blevet tydeliggjort af Danmarks Radios dokumentation på program 1, så var det i månedsvis Iraks masseødelæggelsesvåben, det handlede om. Fogh Rasmussen prøvede at snige sig igennem åbningstalen uden een eneste gang at nævne masseødelæggelsesvåben.

Det er ikke bare på grænsen af uhæderlighed. Det er langt over. Han spytter på den vældige indsigelse, der findes i det danske folk. og det sker samtidig med, at han selv brovtende taler om åbenhed og samtale. Hykleriet var uden ende:

"Vi ønsker en åben debat med udgangspunkt i klare værdier. Den nødvendige fornyelse af samfundet skal gå hånd i hånd med tryghed. Nødvendige reformer skal være ordentligt forberedt. Vi skal forberede dem i åbenhed og i dialog med befolkningen. De skal ikke komme som en tyv om natten."

Hvorfor vælger han nu lige udtrykket "som en tyv om natten". Fordi det er den adfærd, han selv oftest har mødt modstand for. Det er sådan, Fogh regerer. Altid kommer ændringerne som en tyv om natten. Samarbejds-parterne har intet fået at vide på forhånd. Sådan var det med udrensninger i nævn og råd. Sådan var det med vedtagelsen af at gå med i Irak-krigen. Sådan var det med forslaget om at fifle med EU-grundlovs-afstemningen. Sådan var det endog i denne uge, da han som en tyv om natten skiftede standpunkt og ville have en EU-kommissær med stemmeret for hvert land, hvor han før stiltiende godtog det modsatte.

Og så skulle det af landets statsminister mod slutningen af kaldes for sortsyn at kæmpe for landets selvstændighed. Ordene lød:

"Vi hører af og til nogle, som frygter, at danskheden er truet af globalisering. At fællesskabet er truet af individualisme. At moralen er truet af materialisme. Stop nu det sortsyn. Kig dog ud ad vinduet. De fleste mennesker lever en bedre, friere og mere spændende tilværelse end for en generation eller to siden. Har i hvert fald muligheden for det. Jo, vi bliver bombarderet med amerikanske film og udenlandske påvirkninger. Men det danske står stærkt. Der bliver udgivet flere danske bøger og flere danske film i dag end for 10 år siden."

Forførerens dagbog er virkelig her ført op til i dag. Med et snuptag vendes redelig kamp for at værne Danmarks selvstændighed til sortsyn - og vi kan tage det helt roligt, for der udgives flere danske bøger og drejes flere danske film. I hvert fald er der kommet een dansk film til, som ikke går i glemmebogen - filmen om Fogh som EU-formand i seks måneder. Åbningstalen var som filmen - selvudstilling, sitrende selvglæde i pænt tøj og selvdyrkelse. Jeg har gemt åbningstale og Fogh-filmen i samme æske, der bærer titlen "Selvoptagelser".

© Poul Erik Søe 7.10.2003

Gengivelse af artikler i enmandsavisen er tilladt, når kilden oplyses.

Enmandsavisens forside